Att säga att den kommande releasen av FromSoftwares Elden Ring är mycket efterlängtad låter som en kraftig underdrift. Från de första Souls -spelen fram till 2019 års Sekiro: Shadows Die Twice , har den berömda japanska studion odlat en hardcore fanbas som omfamnar de tuffa utmaningarna med sina titlar och med Elden Ring har studion hittat ett sätt att omdefiniera svårigheter i en actionroll- spela spel men gjorde det mer lättillgängligt i detta moderna spelmästerverk.

Innan vi börjar måste vi inleda denna recension genom att säga att även efter att ha tillbringat över 60 timmar i The Lands Between, tror vi inte att vi ens är nära slutet av Elden Ring . Det här spelet var designat för att avnjutas och inte förhastat, och utifrån vad vi har spelat hittills finns det ingen anledning att tro att resten av spelet kommer att göra dig besviken på något sätt. Resan för en Tarnished kommer att slutföras i sinom tid, men upplevelsen har varit oerhört tillfredsställande.

På tal om, installationen av Elden Ring förbinder sig till de intriger och mysterier som är gemensamma för FromSoftware-spelen. Som en ättling till de skamfilade, de som har förlorat Erdträdets nåd och förbannat med oändligt liv, är det nu upp till spelaren att samla de krossade bitarna av den titulära Elden-ringen och bli Elden-herren, vilket inleder en ny tidsålder av ordning och fred.

Det är ett tillräckligt enkelt mål, om inte för en kolossal värld fylld av små och stora motståndare, och några verkligt skrämmande och skrämmande halvgudar som står i vägen för dig.

Spectral Steed är ett bra komplement till Elden Ring

Efter att ha arbetat med George RR Martin för att lägga grunden till mytos och bakgrund, är det definitivt träffande att beskriva Elden Ring som grand fantasy. Berättelsen och historien är sammanvävda och sammankopplade, retar spelare med en mängd information här och där, vilket hjälper till att konstruera en levande, andas värld som har sett bättre dagar.

Bakgrunden är extremt rik, men det kräver en betydande mängd investeringar för att verkligen förstå det hela, men även om du väljer att inte göra det, gör det allmänna berättandet i spelet sitt bästa för att driva en berättelse som fortfarande är vettig. En sådan metod för denna galenskap kanske inte fungerar för några andra spel, men för FromSoftware har det blivit en konstform med studion på toppen av sina krafter.

Att hålla fast vid något bekant men med extra innovation gäller för spelsystemen som fungerar i Elden Ring på nästan alla tänkbara sätt.

Karaktärer som är mycket beroende av magi kommer att klara sig bra mot de flesta av hoten som finns i The Lands Between, tills du måste gå tå till tå med magi-resistenta fiender. Detsamma kan sägas för avståndsstrid, och en bra balans kommer att ge dig lösningarna på de flesta stridsscenarier.

Naturligtvis är strid i Elden Ring brutal, frenetisk och kräver strategiskt tänkande och timing på en förhöjd nivå. Fiender kan komma mot dig från alla håll, i stort antal, och till och med de lägsta av varelser kan skapa problem om du är oförberedd. Lägg till en samling olika minibossar och halvgudar som befolkar världen, och förbered dig på att dö om och om igen. Skölj och upprepa.

Det är inte direkt förvånande att frustrationerna infinner sig redan tidigt i spelet, men FromSoftware har gjort sitt till att se till att spelarna har rätt verktyg för att ge sig själva en stridschans. Utjämningen och vapenuppgraderingen fortsätter, men liksom de många olika utrustningsalternativen, stridsmetoderna och de olika miljöerna för strid, har teamet lagt till två betydande tillägg som är tänkta att hålla dig igång även i de tuffaste tiderna.

Den första är motattacksmekanikern, som förvandlar en enkel sköld eller vapenblock till en möjlighet att göra lite skada på sig själv. Naturligtvis är det viktigt att veta när du ska utföra detta, liksom hur mycket uthållighet du har kvar, annars kommer fienden att ha ett frikort för att skicka dig till graven.

Det andra är att när du rensar grupper av fiender, återställs dina healing- och manapåfyllningsflaskor till en viss grad. Genom att stanna kvar i kampen och vara den sista mannen som står, behöver du inte förlita dig på att gå tillbaka till en närliggande Site of Grace för att vila upp dig och få alla fiender att återuppstå igen.

Elden Ring har också ett utbytbart färdighetssystem kopplat till vapen och Ashes of War, vilket är ännu ett sätt för spelare att forma sin hjälte eller hjältinna på bästa möjliga sätt. Olika vapen och sköldar kan använda olika färdigheter, och genom att använda Ashes of War kan färdigheter bytas ut tillsammans med utrustningens affiniteter, som avgör elementär skada eller till och med skalningen av särskilda attribut.

Intressanta karaktärer finns överallt i Elden Ring

Alla dessa fungerar perfekt för att kanalisera spelare i strid mot fasorna i Elden Ring , och vilket magnifik menageri det är. Lurkande skelett, gigantiska troll, groteska varelser av kött och blod, den stora variationen av fiender i spelet är häpnadsväckande och imponerande, och FromSoftware har verkligen ökat sitt spel när det kommer till att designa dessa varelser.

Det första mötet med något nytt kommer alltid att vara en avvägd affär, sätta scenen för ett spel med katt och råtta, försöka lista ut vad din fiende ska göra. Analys är avgörande, eftersom att bryta fiendernas mönster kommer att ge mest framgång. Detta är samma sak för alla chefsfiender du möter också, om än med mindre utrymme för misstag.

Den kanske största avvikelsen i den här senaste titeln är att en öppen värld väntar på ivriga äventyrare, full av fantastiska vyer, överraskningar och massor av belöningar för dem som vågar. Elden Ring kastar spelare ut i det okända och låter dem springa lös, och tillhandahåller ingenting annat än det allmänna området, vilket lägger ansvaret på spelarna att upptäcka intressanta platser och förfölja dem.

Bossar är en njutning i Elden Ring

Du kan upptäcka ett viktigt landmärke som noteras på kartan, fler nådsplatser för att underlätta snabba resor, en gömd grotta i sidan av bergen eller en av de äldre fängelsehålorna som är valfria att passera.

Den sistnämnda är sakkunnigt integrerad i världen och skapar områden med spektakulära bilder som inte bara är tematiska, utan också fyllda med vändningar vid varje tur. Du vet aldrig riktigt var du kan hamna, eller ens vem du kan träffa, och vertikaliteten som finns i spelet förändrar verkligen hur man skulle närma sig utforskning.

När spelare reser över världen på sin pålitliga Spectral Steed Torrent, försvinner aldrig lusten att utforska på riktigt och känslan av upptäckt är en av de bästa aspekterna av att kombinera en öppen värld med den koncentrerade spelupplevelsen hos Elden Ring .

Å andra sidan, om du är den typen av spelare som kräver ett mer riktat tillvägagångssätt, kan du hamna på förlust. Återigen, när du befinner dig vid denna tidpunkt, bara att välja en riktning kan ge några överraskande upptäckter som kan hjälpa din utveckling.

Uppenbarligen kan allt detta vara överväldigande till en början, men precis som de andra spelen före det är Elden Ring ett fint vin som blir mer bekant och mer tilltalande med tiden. Du kanske måste spendera lite mer tid för att bli bekväm, men när allt fungerar i perfekt tandem erbjuder spelet en upplevelse som inte liknar något annat där ute.

Även om det är viktigt att tillgodose sin fanbase, hade studion tidigare hävdat att det inte behöver kosta utmaningen med sina spel att välkomna nya spelare. Detta demonstreras i hela Elden Ring med några intressanta tillägg också.

Spirit Ashes i aktion i Elden Ring

Det ovannämnda fästet, Torrent, hjälper till att minska restiden, speciellt om du hoppas kunna ta tag i de dyrbara runorna som tas av dig vid varje dödsfall. Mounted combat är också en explosion, och är faktiskt det rekommenderade sättet att ta sig an några av de farliga valfria bossarna du hittar i den öppna världen.

För att jämna ut oddsen något har FromSoftware också introducerat Spirit Ashes, som kan användas för att ringa in hjälp från andra världsliga allierade. Detta är särskilt användbart för spelare som inte är villiga att ta chansen på flerspelarsidan av saker och ting i Elden Ring , vilket ger stor hjälp för att ta sig an några av de tuffare fighterna i spelet.

Ingenting är obligatoriskt, men åtminstone valen finns där för att hjälpa nya spelare att lättare komma in i saker och ting, och allt fungerar för att göra spelet mycket mer förlåtande utan att sänka svårigheten.

Ett stort urval av miljöer finns i Elden Ring

Ur visuell synvinkel är detta definitivt det snyggaste FromSoftware-spelet som någonsin gjorts, med The Lands Between ett kalejdoskop av färger, miljöer och världsdesign. Kollapsade slott ger vika för böljande slätter, grottor leder in i underjordiska grottor som kan vara hem för en övergiven stad, och varje gång du möter en stor chef, eskalerar det soundtracket för att passa tillfället, vilket ger en känsla av majestät och storhet till handlingen.

Ändå är inte allt perfekt med Elden Ring , även med funktionerna i PlayStation 5. Oavsett om det är i prestanda- eller fidelity-läge kan texturer ta ett tag att ladda, med ramhastigheter som sjunker slumpmässigt under delar av spelet.

Din karaktär och fiender kan ibland attackera genom miljön, vilket förmodligen både är en bra cheesing-metod och ett skrämmande förslag och att se en stor drake sväva i luften genom att stå på en liten pelare kommer alltid att vara roligt. Inget av problemen gör spelet ospelbart, men det kan vara märkbara irritationsmoment.

Om du försöker njuta av spelet på den senaste generationens konsoler, var bara beredd att vänta mycket längre än på nuvarande gen-hårdvara, med snabba resor som tar bara några sekunder på PS5.

Även med den höga ribban som satts av sina ansträngningar på sina tidigare spel, har FromSoftware verkligen överträffat sig själv med Elden Ring . Spelmekaniken är finjusterad, världen är intressant och mogen för utforskning, och berättelsen håller saker fräscha, spännande och fulla av upptäckter som kommer att vara en fröjd för en hardcore-fanbas.

För de som aldrig var fans av Souls- spelen kommer Elden Ring definitivt inte att ändra dig, även med de steg som tagits för att sänka inträdesbarriärerna. Men om du alltid har trivts med FromSoftware-titlar, är detta ett spel som har dragit nytta av studions arv, och som har goda förutsättningar att vara ett av de bästa spelen genom tiderna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here